PİLATES
1900’lü yılların başında Joseph Pilates tarafından geliştirilmiş olan fiziksel bir fitness türü olan pilates bedenin denge fonksiyonun arttırılması, temel kas sisteminin çalıştırılarak güçlendirilmesi ve omurganın desteklenmesi amaçlanmaktadır. Diğer fitness türlerinden ayrı olarak pilateste bir hareketin çok fazla tekrar edilmesinden daha ziyade kontrollü olarak daha az sayıda uygulanması benimsenmiştir. 500 temel hareket ve 5 hareket aleti bulunmakta olup bu hareketler birbirleri ile bağlantılıdır. Pilates hem zihinsel hem de bedensel kontrolü hedeflemektedir. Akıcı hareketler nefes ve beden ile zihin kontrolünü de beraberin de sağlamayı hedeflemektedir. Düzenli olarak yapılan pilates bedenin daha esnek, kontrollü ve konsantrasyonu yüksek olmasını sağlamaktadır. Bugün pilates fizik tedavi uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Pilatesin 6 temel öğesi bulunmaktadır. Konsantrasyon; uygulama esnasında yapılan hareketlere yoğunlaşmak ve beden ile zihnin uyum içerisinde çalışmasını sağlamak, kontrol; hareketlerin bilinçli olarak yapılması ve bedenin kontrol altında tutulması ile doğru hareketlerin yine doğru şekilde yapılmasını ifade etmektedir. Merkezleme; pilateste hedef kalça, basenler, göbel ve beldir. Merkezleme sayesinde doğru bölgenin çalışması sağlanmış olur. Akıcı hareket; yapılan her bir hareketin hissedilerek yapılması, acele edilmemesi anlamını taşımaktadır. Kesinlik; her bir hareket kesinlik içerisinde baştan savma olmadan yapılmalıdır. Nefes; kontrollü nefes alma aynı zamanda iç organlarının da düzenli olarak çalışmasına yardımcı olacaktır.
Pilatesin yanlış uygulanması kas rahatsızlıklarına, kemik kırılıklarına ve çıkıklarına neden olabileceği göz ardı edilmemeli ve uzman eğitmenler eşliğinde yapılmalıdır.
Pilatesin Sağlığa Faydaları
Karın kasları, kalça ve bacak kasları ile kol kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Diğer sporların aksine pilates kaslarınızı güçlendirirken şişkin kas görünümüne sebep olmaz. Dansçılar ve balerinler ile jimlastikçiler bu nedenle pilastesi tercih etmektedirler. Vücudumuzda yer alan dengeleyici kasların güçlenmesine bu sayede de vücut dengesinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Pilatess ayrıca zihin için de vücut için olduğu kadar faydalı olup stresten uzaklaştırır, vücudu rahatlatır. Kontrollü ve tam konsantrasyon ile yapılan bir spor olduğundan dengeyi geliştirir, zihni açar ve dinlendirir. Pilatess kişinin vücudunu tanımasına yardımcı olur. Vücudunun ne kadar güçlü, esnek ya da kontrollü, dengeli olduğu konusunda bilinçlenmesini sağlar. Böylelikle kişi yapacağı işler ya da yapacağı diğer sporları yapmadan önce vücudunun bu iş, spora uygun olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmasına yardımcı olur.
Pilatesin Kaslara Faydası
Bayanlarda özellikle karın, basen ve kollar zayıf kaslardır ve yağlar da bu bölgelerde birikir. İlerleyen dönemlerde kilo alıp verme ya da hamilelikten sonra yine bu bölgelerde sarkmalar görülebilmektedir. Bu sarkmaların toparlanması, yağların yakılması ve yine bu bölgelerde ki kasların güçlenmesi pilatesin en büyük yararları arasında yer almaktadır. Göbek sorunu olanların da yine göbeklerini sağlıklı eritmelerini sağlamakla birlikte sıkılaşma da sağlamaktadır. Düzenli olarak uzman eğitmenler gözetiminde yapılan pilates kasların esneklik kazanması ve güçlenmesi için tartışmasız en iyi fitness tercihidir. Esneklik kazanan vücut daha seri ve aktif hareket etmeye başlar. Kan dolaşımını hızlandırır, damar tıkanıklığının önüne geçer ve kalp krizi riskini azaltır. Yine kan dolaşımının düzenli olması kalbin daha aktif ve verimli çalışmasını da destekler. Vücudu stresten uzaklaştırır. Stresten arınan beden daha enerjik olur. Stres kaynaklı rahatsızlıkların son bulmasına yardımcı olur. Kişinin daha kontrollü ve dengeli hareket etmesine yardımcı olur. Eklemlerin daha iyi çalışmasını sağlar. Omur sisteminde ki eğriliklerin zaman içerisinde düzelmesini sağlayarak kişinin duruşunu düzeltir. Omurga yapısının daha esnek ve sağlam olmasını sağlar.
Pilates Bütün Vücudu Hedefler: Pilates vücudun sadece bir kısmını veya bazı organları hedeflemez. Bütün vücudu ve organları içeren yüzerce hareketi içerir. Bu özelliği sayesinde kaslar dahil eklemlerin esnekliğini sağlar ve kas ve kemik yapısının sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Pilates Gücü Arttırır: Vücudumuzda bulunan kaslar kullanılmadığında zamanla güçlerini yitiriler, hatta tamamen fonksiyonlarını yitirebilirler. Özellikle her gün aynı işleri yapmak zorunda olan kişilerde bu sorunlar sık rastlanır. Örneğin günde 8 saat bilgisayar karşısında çalışmak zorunda olan kişilerde uzun yıllar sonra kullanılmayan kaslar alarm vermeye başlar, aynı şey sürekli saatlerce aynı hareketi yapan kaslar için de geçerlidir. Hareketsiz kalan kaslar güç kaybederek deforme olmaya başlarla. Fakat pilatesin sunduğu egzersizler, bu tür sorunları ortadan kaldırabilir. Düzenli olarak uygulandığında kasların güç kaybına uğramasını engeller ve kas yapısında katkıda bulunur.
Genç Kalmayı Sağlar: Düzenli olarak pilatesin sunduğu fitness hareketlerini yapmak vücudu zinde tutar. 500 hareket neredeyse her yaştan kişiye hitap etmektedir. Bu yüzden yaşlılık döneminde bile uygulanabilmektedir. Farklı fitness düzeyleri yardımıyla bütün bir ömür boyu uygulanması mümkün olduğu için yaşlanmadan kaynaklanan güç kaybını geciktirir.
Pilates Yağsız Kasların Oluşmasını Sağlar: Aldığımız bir çok besinler kasların yağlanmasına neden olabilir, bunun yanında bazı besinler ise kaslarda yağ oranının azalmasına yardımcı olabilmektedir. Düzenli olarak yağları eriten besinleri alıp akabinde pilates egzersizlerini uyguladığımızda yağsız ve doğal kasların sahibi olmak daha kolay olur.
Pilates Vücut Esnekliğini Geliştirir: Pilatesin temelinde vücudun esnekliğini geliştirmek için kas liflerini germe işlemi vardır. Kas lifleri gerilerek vücut esnekliği korunur. Özellikle kemikli yapıya sahip kişilerde vücut esnekliğini sağlamak zor bir durumdur, bu durumda pilates egzersizleri işe yarayabilir. Bunun yanında pilates genel anlamda kas esnekliğini geliştirerek yaşam akışının gereksinimlerini karşılamaya yardımcı olur.
Pilates Enerji Düzeyini Arttırır: Pilates egzersizlerini uygulamak aynı zamanda vücutta enerji akışını arttırır bu da, enerji düzeyinin artmasını sağlar. Yapılan egzersizler solunum, kan dolaşımı, ourga sağlığını ve hatta ruh sağlığını korur. Bütün bunların bir arada olması da enerji seviyesinin maksimuma çıkmasını sağlayabilir.
Pilates Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Pilates egzersiz çeşitlerinin bir çok faydası dışında kilo vermeye yardımcı olduğunu söylemek mümkün. Düzenli olarak ve sürekli yapılması durumunda kilonun korunmasına yardımcı olur.
Pilates Atletik Bir Vücut Sağlar: Pilates egzersizleri genel anlamda bütün kas yapısına faydalıdır ama görünüş olarak kalça ve karın kaslarının sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunabilir. Kaslardaki yağ oranının azalmasını sağlayarak estetik bir vücut sahibi olmanıza yardımcı olabilir.
Vücutta Dengeyi Geliştirir: Vücudumuzun her yerinde bulunan kas sağlığı aynı zamanda denge açısından da önemlidir. Kaslardaki yağ oranındaki denge aynı zamanda görünümü etkiler. Kalça, basenler ve karın kısmındaki dengenin oluşmasına yardımcı olur. Bunun yanında aletlerle yapılan ezgersizler vücut denge sağlığının korunmasına yardımcı olabilmektedir.
Kas Ağrılarını Azaltır: Modern dünya’da özellikle hareketsizliğin neden olduğu kas hastalıkları oranı giderek artaktadır. Teknolojinin getirdiği yenilikler bir çok yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğu gibi uzun süre aynı ieyi yapan kişilerde kas ağrılarına neden olabilmektedir. Düzenli olarak plates egzersizleri yapmak aynı zamanda bu hastalıklara yakalanma riskini azaltabilidiği gibi, kas ağrılarından kısa sürede kurtulmayı sağlayabilir.
Pilates Ruh Sağlığını Korur: Her ne sebepten olursa olsun bünyemiz özellikle sinir sistemimiz olumsuz enrejilerin saldırısına maruz kalmaktadır. Sağlık uzmanları zararlı enrjinin bünye dışına atılmasına doğa ve sporun yardımcı olabileceğini söylemektedirler. Bu açıdan bakıldığında pilates zihnimizi meşgul eden olumsuz düşüncelerden kurtulmamıza, sinir ve ruh sağılığımızı korumamız ayradımcı olabilir.
Pilatesin Zararları
Çok geniş bir yelpazede vücut sağlığımızı korumak için yardımcı olan pilatess egzersizleri 500 fitness hareketi içerir ve neredeyse her yaştan insan tarafından uygulanabilmektedir. Bütün hareketleri her yaştan insan yapamaz ama pilatess egzersizleri bütün yaşları kapsa. Yanlış ve yaşa göre ağır egzersizler yapılması sağlık ve özellikle kas sağlığı açısından bazı sorunlara neden olabilir.
Çok geniş bir yelpazede vücut sağlığımızı korumak için yardımcı olan pilatess egzersizleri 500 fitness hareketi içerir ve neredeyse her yaştan insan tarafından uygulanabilmektedir. Bütün hareketleri her yaştan insan yapamaz ama pilatess egzersizleri bütün yaşları kapsa. Yanlış ve yaşa göre ağır egzersizler yapılması sağlık ve özellikle kas sağlığı açısından bazı sorunlara neden olabilir.
- Çocukların ve yaşlıların yapacakları pilates egzersizleri uzmanları tarafından belirlenmelidir.
- Aşırı şekilde aynı hareket üzerinde çalışmak as sağlığının korunması yerine zararlara neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder