16 Mart 2016 Çarşamba

CROSSFİT NEDİR ? NASIL ZAYIFLATIR ???


Crossfit Nedir?
Crossfit, vücut geliştirme ve zayıflama gibi amaçlar için uygulanan, fitness sporunun en acı uygulama yöntemlerine sahip olan bir alanıdır. Zorlu uygulama koşulları sebebiyle korkutucu gözüken Crossfit uygulamasının en iyi avantajı, yapılan çalışmaların hızlı bir şekilde kendisini göstermesidir ve vücuttaki değişikler, bu uygulama sayesinde kısa sürede gözlemlenebilir hale gelmektedir. Genel güç ve kondisyon programı olarak tanımlanan Crossfit, bir takım fiziksel özelliklerin gelişimini hedefler. Bu fiziksel özellikler, kardiyovasküler dayanıklılık, güç, kuvvetli bir şekilde iş yapabilme kapasitesi, esneklik, patlayıcı kuvvet, koordinasyon, hız, çeviklik, vücut kontrolü ve dengedir. Vücut geliştirme sporu genellikle antrenman esnasında tek bir bölgeye yoğunlaşarak yapılır ve diğer kas grubu çalışmaları ise sonraki antrenmanlarda yapılır. Örnek vermek gerekirse, vücut geliştirme sporu ile ilgilenen bir sporcu, haftanın bir günü antrenman sırasında kol ve göğüs kas gruplarını çalıştırarak bu kas gruplarının gelişimini sağlayan idman hareketlerine yer verirken, aynı hafta içerisinde bir diğer antrenman gününde karın ve bacak kas grubunu geliştirmeye yönelik antrenman hareketleri yaparak, vücut gelişim periyodunu haftanın belirli günlerine yayar. Crossfit antrenmanlarında ise vücut geliştirme çalışmaları tek bir kas grubuna odaklanmaz. Crossfit antrenmanlarında birden fazla eklem hareketi aynı anda yapılmakta ve vücut geliştirme çalışmaları birden fazla kas grubunu içerisine almaktadır.
,

Cross Fit ile Nasıl Zayıflanır
Crossfit antrenmanlarında uygulanan fonksiyonel hareketler ile bütün kas grupları ve bütün vücut dengeli bir şekilde çalıştırılmaktadır. Bu çalışmalar esnasında bir takım kendine özgü tekniklerde kullanılmaktadır. Örnek olarak olimpik halter teknikleri, temel jimnastik hareketleri ve atletizm uygulamaları aynı anda kullanılır. Oldukça hızlı ve atik bir şekilde yapılan vücut gelişim yöntemleri, tüm vücudun bu çalışma temposuna ayak uydurmasını hedef alarak, düşük yağ oranına ve şekilli kaslara sahip bir vücut ortaya çıkarmayı hedefler. Nabzın maksimum derecede yüksek tutulması metabolizmanın ve hormonların sonuna kadar ateşlenmesine ve testesteron üretiminin artmasına sebep olmaktadır. Amerika’da itfaiye ve polis departmanları için uygulanmaya başlanmış olan bu spor, çok fazla spor aletine ihtiyaç duymadan evlerde de uygulanabilmektedir. Tabi bu durumda yapılacak olan antrenmanlar esnasında ağırlık çalışmaları da oldukça önemlidir. Vücut geliştirme sporlarında kasların ağırlık altına girerek kendilerini geliştirmesini sağlamak gerekmektedir. Düzenli olarak ağırlık kaldıran bir vücutta bulunan kaslar, bu tempoya ayak uydurabilmek için zaman içerisinde büyüyerek gelişmeye başlarlar. Gerekli ağırlığı kaldırmadan, kendi vücut ağırlığını kullanarak idman yapan bir insan ise sadece kaslarının sıkılaşması sağlayacaktır. Kendi vücut ağırlığını kullanarak, ağırlık kaldırmadan yapılan antrenmanlar sonucunda kasların büyümesi mümkün olmayacaktır. Evlerde yapılan Crossfit çalışmalarında bu konu göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin koşu, şınav çekmek, ip atlamak, mekik çekmek, squat, barfiks gibi evde rahatlıkla yapılabilecek hareketler vücudun kendi ağırlığını kullanarak yapılan hareketlerdir ve kasların zaman içerisinde sıkılaşmasını sağlamaktadır. Crossfit uygulamaları kısa fakat etkili antrenmanlardan oluşarak vücudu olabildiğince zorlamaya yöneliktir ve her antrenman sırasında farklı bir gelişim yöntemi uygulanmaktadır. Kısa ve etkili olması Crossfit’i çekici kılan özelliklerinden biridir. Ayrıca her gün farklı bir uygulama yöntemi de bu spor türünün bir diğer çekici özelliğidir.

Crossfit ile Kilo Vermek Mümkün mü?
Crossfit uygulamaları yapılırken yüksek kondisyona ihtiyaç vardır. Sıkı ve etkili bir çalışma içerisinde gerçekleştirilen bu çalışma yöntemleri vücudun diğer spor türlerine göre daha fazla yağ yakmasını sağlamaktadır. Nabzın en üst seviyede tutularak yapılmasını zorunlu kılan bu spor türü, dolayısı ile maksimum derecede kalori yakılmasını da ön görmektedir. Crossfit bölgesel çalışmaların yanı sıra genellikle vücudun tüm bölgelerinin çalıştırılması ile yapılan bir türdür. Bu da dolayısı ile vücut içerisinde daha geniş bölgelerde daha fazla kalori ve daha fazla yağ yakılması demektir. Vücudun tüm bölgelerini baz alarak bir çalışma koşulu yaratan Crossfit, sonuç olarak tüm vücuda bir esneklik ve fit görünüm kazandırmayı hedefler. Bu nedenle istenmeyen kilolardan Crossfit ile kurtulmak mümkündür. Bunun yanı sıra sıkı ve fit bir vücut içinde oldukça etkin çalışma programları sunan Crossfit, günümüzde en çok tercih edilen spor programlarından bir tanesidir. Elbette kilo vermek için önemli olan kriterlerin başında beslenme koşulları olduğunu unutmamak gerekmektedir. Crossfit ile ilgilenen bir insan öncelikle beslenme alışkanlığını da yaptığı spora endekslemek zorundadır. Sonuç olarak yapılan bu spor sizi düzenli ve dengeli beslenmeye zorlayacağı için, kilo verme etkenleri arasında önemli bir rol olan beslenme alışkanlığınızı da değiştirecektir.


CrossFit
Yoğun egzersizleri içerisinde sık bir şekilde barındıran Crossfit, son zamanlarda bir spor türü olmaktan çıkıp bir spor branşı olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Öncelikle ciddi bir sakatlık geçirmiş ya da spor yapmasına engel teşkil edebilecek insanlar bu sporu yapmadan önce mutlaka bir hekime ve daha sonra bir Crossfit uzmanına danışıp bilgi edinmelidir. Aksi taktirde, yoğun temposuna bağlı olarak Crossfit, ciddi yaralanma ve sakatlıkları da beraberinde getirebilir. Ayrıca Crossfit kesinlikle bilinçsiz bir şekilde yapılmamalıdır. Spor yapmayı bilmeyen, gerekli ısınma ve kültürfizik hareketleri konusunda yeterli tecrübe edinmemiş insanlar, bir uzman tarafından destek almadan bu sporu yapmamalıdırlar. İnternet üzerinde pek çok antrenman videosu ve bu sporun nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilmiş olsa da, bu spora başlamadan önce kesinlikle bir Crossfit uzmanından yardım alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder