4 Mart 2016 Cuma

KASLARI HANGİ SIKLIKLA ÇALIŞTIRMALIYIZ ?

   Her zaman tartışılan bir konu kas gruplarımızı hangi sıklıkla çalıştırmalıyız.Kas gruplarını haftada 3 kez çalıştırmak iki kez çalıştırmaktan daha fazla kas yapıyorsa o zaman belki de kas gruplarını daha sık çalıştırmak daha çok kas yapar.

  ARAŞTIRMALAR:Bu konuda Kaliforniya Ünv sporla ilgili bilim adamları ağırlık çalişması sonrası kas gelişiminde gerçekleşen moleküler süreçleri maksimize etmek için idmanlar arasındaki ideal zaman aralığını belirlemek amacıyla bu süreçleri (mesela enzimlerin faaliyete geçmesini ) araştırdı.Bunun için labaratuar farelerinin bacak kaslarına direnç egzersizleri yaptırdılar.Ve 8-24 veya 48 saat sonra bacak idmanı tekrarladılar.

  BULGULAR:  İkinci ağırlık çalışmasını ilkinden 48 saat sonra yapan farelerde kas gelişiminin moleküler değeri ikinci antrenmanlarını 24 saat sonra tekrarlayandan çok daha yüksekti.Bu sonuçlar batı Kentucky Ünv ndeki araştırmacıların insanlar üzerindeki yaptığı araştırmayla desteklendi.Bu deneyde de deneklerin çoğu antrenmandan 48 saat sonra tamamen yenilenmiş oluyor.

  SONUÇ OLARAK: Kas gelişiminin uyarılması için 48 saatlik bir süre 24 saat gibi kısa bir süreye göre daha iyi bir yenileme zamanı.Yine aynı kas grubunu kesinlikle en az 48 saat çalıştırmayın.
 
  UYGULAMA: Kas grubu başına azami antrenman sıklığı gün aşırıdır.Araştırmacılar,48 saatten daha uzun bir yenilenme sürecinin kas gelişmesini daha fazla teşvik edip etmeyeceğine karar vermiş değiller.Kısacası iki günde bir antrenman yapmak,ideal sıklık olmaya bilir ama azami sıklık bu olmalıdır.

                   DR. JİM STOPPANİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder