9 Nisan 2016 Cumartesi

DİYETTE ÖDÜL GÜNÜ !!!

Diyette SERBEST (off) günün önemi


Selam zayıflama ve güzellik yolundaki kararlı arkadaşlarım. 

Bir çok arkadaşımızın kafasına takılan şu soruları yanıtlamak istiyorum. Ardından neden serbest (off) gün yapıyoruz onu daha detaylı anlatacağım.

- SERBET gün bize kilo aldırmaz mı?
Hayır kilo aldırmaz. 

 - SERBEST gün de ne kadar yeme hakkımız var?
Dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Yalnızca sabah ilk kahvaltınız 6 gün yaptığımız klasik kahvaltısı olmalı o kahvaltıdan 2 saat sonra yatana kadar dilediğinizi dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz.

 - Başka diyetlerde neden SERBEST gün yok?
Sanırım benim kadar araştırma yapmıyorlar :)  Birçok diyet insan psikolojsini düşünmeden hazırlanıyor. Zayıflamak mı istiyorsun o zaman yeme diyorlar. Yazık değil mi bize. Kilolu olmak şuç mu da cezalandırılıyoruz? Ne zamana kadar yemeyeceğim diye sorarsan da cevap zayıflayana kadar ya da hiç yememelisin gibi çıkmaz ayın perşembesi manasına gelen ve bizi iyice umutsuzluğa düşürün bir cevap alıyoruz. Vay başımıza gelene. :)

 - SERBEST gün hakkında sen ne düşünüyorsun?
Yaşasın yemek yemek diyorum :) Eğer olmasaydı şu anda hala kilolu olurdum.

Şimdi Gelelim Neden SERBEST (OFF) GÜN Yapıyoruzun Cevabına 

 Kalori alımına haftada bir zirve yaptırmak çok önemli. Bu diyetin (beslenme stilinin) temel taşlarından.

Kalori alımında uzayın sınırlarını zorladığımız bu Serbest(off) günde, yağ yakımını hızlandıracak hormonal değişiklikler oluşuyor. T4 tiroid hormonunun daha aktif olan T3 hormonuna dönüşmesi veya cAMP ve GMP hormonlarının artışı gibi olaylar meydana geliyor.(Bu hormonlar diğer hormonların daha rahat hücrelere bağlanmasını ve vücutta iletimini sağlıyor 
sonunu bilemediğimiz diyet esnasındaki ruh halimiz..


Bir diyete başladığımızda sonunu bilemiyoruz. Ne zaman zayıflayacağız, ne zaman istediğimizi yiyebileceğiz? Bu soruların asla ve asla cevabı olmuyor ya da 1 sene sonra istediğin kişi olacaksın, 2 ay sonra dilediğin kiloya ineceksin gibi cevaplar oluyor elimizde. (o zamana kadar diyetini bozmaz isen tabi)

Diyet yaparken yemeği daha çok canımız istemiyor mu?

Zayıflama sürecin bir yerinde herkes diyeti boş verip serbest gün(off) gün yapıyor, önemli olan bunu önceden planlayıp oluşabilecek zararı minimuma indirmektir. Çünkü diyet sürecinde diyeti 1 gün bozmuyoruz aman nasılsa yedim tekrar Pazartesi başlarım ya da sonra tekrar başlarım diyoruz ama sonra kendimizde o gücü bulamıyoruz ve diyetimizle biz yarı yolda kalmış oluyoruz. Zayıflamanın aksine bıraktığımız andan itibarende hızla gerisin geriye kilolarımıza kavuşuyor çoğu zamanda daha fazla kilo alıyoruz.

 Psikolojik etkileri hormonal ve metabolik etkileri göz önüne alındığında çok daha fazla. 

Şahsen ben daha önce ne zaman diyet yapsam sanki başkasına yapıyormuşum gibi gece kalkıp buzdolabından bir şeyler atıştırıp kimse görmeden yatıyordum :) Biz kilo almaya müsait insanlar yemek yemeyi seviyoruz, yemek yapmayıda severiz, yedirmeyide. Yaşamak için mi yemek yemek, yoksa yemek için mi yemek yemek sorusuna neredeyse hepimiz yemek yemek için diyoruz yani bu işten zevk alıyoruz. Birde depresyondaysak, moralimiz bozuksa, adet dönemindeysek kimse bizi durduramaz.
İşte hem hormonal, hem metabolik hemde psikolojik sebeplerden ötürü biz bilerek isteyerek planlı bir şekilde SERBEST (off) gün yapıyoruz.

Çok az beslenme stili bu kadar sürdürülebilir oluyor. Hayatınız boyunca pirinç patlağı ve yulaf ezmesiyle beslenip çok mutlu olacağınızı mı düşünüyorsunuz?

1 yorum:

  1. Ben bu yazıya bayıldım tam da aradığım yazıydı teşekkür ederim ...😊😊

    YanıtlaSil